Meld je aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek:
Neem voor meer informatie contact met ons op
De Culinaire Vakschool is de sociale onderneming die jou helpt om razendsnel een (extra) vak te leren. Onder begeleiding van ervaren professionals en chef-kok Paul, leren we je in tien weken tijd de volledige basis van het horecavak. Daarna volg je een stage van tien weken bij een van onze vele bevriende horecazaken in de provincie Groningen. Aan het eind van deze periode ontvang je van ons een diploma. Daarnaast bieden we studenten die het willen ook de kans om het diploma SVH op niveau 1, 2 & 3 te behalen.
De ervaring die je tijdens deze twintig weken opdoet is voor 60% van onze studenten genoeg om horecaondernemers te overtuigen ze een betaalde baan aan te bieden.
Neem gerust contact met ons op wanneer je geïnteresseerd bent!
Hoe ik via de Culinaire Vakschool mijn draai vond…
Hoi! Ik ben Sky Visser!
Afgestudeerd student aan de Culinaire Vakschool Groningen
&
Inmiddels trots werkzaam als kok in een heus sterrenrestaurant.
Klinkt goed he? Maar dat was niet altijd zo.
Mijn verhaal begint als student bij de Hanzehogeschool, ik zat niet goed in mijn vel en ben in die periode 15 kilo aangekomen.
Bij de Culinaire Vakschool ben ik als student begonnen en ik voelde me al snel thuis.
De chef-koks zijn echt wat anders hier. Ze zijn als een familie voor mij geweest!
Ze omhelzen je en willen je alles leren. Het is een liefdevolle omgeving, tenzij je je niet gedraagt…
Dan word je echt aangesproken op je gedrag en leer je professioneel met elkaar om te gaan in de keuken.
Wat betreft de sfeer kan ik kort zijn:
Je bent welkom en ze zijn positief.
Je krijgt zekerheid en helderheid over waar je mee bezig bent.
Ze laten je niet steeds dezelfde fouten maken.
Zolang je zelf open staat is het erg leerzaam.
Verder leer je hoe het is in de keuken, het is een goeie eerste stap. Je werkt ook met echt grote pannen waardoor je ervaring opdoet in het koken voor anderen en zeker voor grote groepen.
Na de Culinaire Vakschool…
Ik ben weer gezond, die 15 kilo is eraf en ik zit weer lekker in mijn vel.
Ik ben blij dat ik deze opleiding gevonden heb. Het heeft mij zoveel gebracht in mijn leven.
Ik kom nog regelmatig terug bij de Culinaire Vakschool om van de chefs te leren.
Wat ik leuk vind? Wat ik doe.
Koken.
ps. Op tijd zijn is belangrijk en een schone koksbuis dragen net zo goed.
Onze docenten:

Paul Rodenberg
Chef-kok

Henk Timmerman
Patisserie

Koen Post
Docent vleesbewerking

Christian Boomker
De Vuurmeester

Yvonne Smit
Docente visbewerking

Harrie de Vries
Oesterzwamkweker

Eline Bokslag
Docent

Peter Rodenberg
BHV Docent
Lesprogramma Assistent kok niveau 2
&
Zelfstandig werkend kok niveau 3
Lesprogramma niveau 2
Week 1
Kennismaken met de chefs en de groep. Uitleg over SVH en de theorie die hieraan verbonden is.
Maandag is patisseriedag en dat betekent direct met deeg aan de slag.
De rest van de week is gericht op het eigen maken van snijtechnieken en het doen van een voorproef van het praktijkexamen. Wat staat je te wachten.
Vrijdagmorgen wordt de theorie van SVH behandeld.
Week 2
In week 2 wordt geoefend op de mis en place en op snijtechnieken. Verder wordt aandacht besteed aan de bereidingswijzen van vlees en vis.
Naast het programma wordt dagelijks door de leerlingen een maaltijd bereid die tussen de middag wordt gegeten. Dit betekent dat je moet plannen en leert onder druk te werken om deze maaltijd voor de lunch klaar te hebben.
Vanzelfsprekend wordt dagelijks de keuken schoongemaakt en vinden er controles van koelkasten plaats op de houdbaarheid van producten.
Week 3
Deze week krijgen we een gastles over het bereiden en fileren van vis.
Er wordt aandacht besteed aan het presenteren van jezelf door het doen van een elevator pitch.
Week 4
Naast het reguliere programma zijn er 2 gastlessen van de visboer en de slager.
De voorraden worden gecontroleerd en de boodschappenlijst wordt bijgewerkt.
Week 5
Naast de gastlessen van de visboer en de slager komt de vuurmeester langs.
Week 6
Omdat onze vrienden en familie inmiddels van alles hebben gehoord, is het tijd om ze ook eens te laten proeven.
Deze week organiseren we een vrienden & familiedag, waarbij de studenten niet alleen een kijkje in de keuken geven, maar ook laten zien dat ze samen voor een groep kunnen koken.
Ook komt een oesterzwamkweker langs die lesgeeft in het produceren en bereiden van oesterzwammen.
Week 7
De laatste keer gastlessen van de visboer en de slager!
Maar ook het organiseren van de netwerklunch vindt in deze week plaats.
Daar komen potentiële werkgevers van jullie kookkunsten genieten en heb je de mogelijkheid om een goede eerste indruk voor een eventuele stage te maken.
De BHV cursus en de voorbereiding op het proefexamen van de Culinaire Vakschool staan deze week ook op de planning.
Week 8
Een bezoek aan een aardappelkweker en een kippenslachterij staan op het programma.
Week 9
Na 9 weken hard werken is het tijd om te vieren wat er in die periode is geleerd. Ook is er tijd voor een proefexamen!
Week 10
Examenweek!
Deze week staat in het teken van het praktijkexamen van de Culinaire Vakschool.
Daarnaast wordt een bezoek afgelegd aan het toekomstige stageadres.
Op de achtergrond wordt er door ons aan stageovereenkomsten gewerkt.
Stage
Na de 10 weken van het praktijkprogramma is het tijd voor de stage. Gedurende tien weken leer je door 24 uur per week mee te draaien, hoe je met jouw kookkunsten echt je eigen rol in de keuken kunt vervullen.
Stagebezoek
Tijdens je stage komt de Culinaire Vakschool twee keer langs. Daarbij luisteren we naar jouw ervaringen als kok en naar de ervaring van de chef.
SVH Examen
Wanneer je je aanmeldt bij de Culinaire Vakschool krijg je vrijdags de mogelijkheid om lessen SVH theorie bij te wonen. Tot 1 jaar na afloop van de stage kan het SVH examen worden aangevraagd via de Culinaire Vakschool.
Lesprogramma niveau 3
Week 1
Kennismaken met de chefs en de groep. Uitleg over SVH en de theorie die hieraan verbonden is. Maandag is patisseriedag en dat betekent direct met deeg aan de slag. Dinsdag is sauzendag en Woensdag snijtechnieken en het opmaken van een salade als klein voorproefje hoe je dit op het examen doet. Donderdag is het soepen maken en opnieuw snijtechnieken. Vrijdagmorgen wordt de theorie van SVH behandeld.
Week 2
In week 2 wordt veel geoefend op de mis en place en opnieuw op snijtechnieken. Verder wordt aandacht besteed aan de bereidingswijzen van vlees en vis.
Je krijgt de gelegenheid om aan de slag te gaan met het ontwikkelen van nieuwe gerechten.
Je krijgt als taak de rol van sous-chef te vervullen waarbij je de andere leerlingen gaat begeleiden.
Naast het programma wordt dagelijks door de leerlingen een maaltijd bereid die tussen de middag wordt gegeten. Dit betekent dat je moet plannen en leert onder druk te werken om deze maaltijd voor de lunch klaar te hebben.
Vanzelfsprekend wordt dagelijks de keuken schoongemaakt en vinden er controles van koelkasten plaats op de houdbaarheid van producten.
Week 3
Deze week een gastles over het bereiden en fileren van vis.
Er wordt aandacht besteed aan jezelf presenteren door het doen van een elevator pitch.
Week 4
Naast het reguliere programma zijn er 2 gastlessen van de visboer en de slager. De voorraden worden gecontroleerd en de boodschappenlijst wordt bijgewerkt.
Je krijgt als taak de boodschappenlijst te controleren op efficiency en kosten. Tevens draag je zorg voor de verbetering van de kwaliteit.
Week 5
Naast de gastlessen van de visboer en de slager komt de vuurmeester langs.
Je draagt zorg voor een goede ondersteuning en begeleidt je naaste leerlingen. Je evalueert door middel van gesprekken de uitvoering van de taken van je naaste leerlingen.
Week 6
Omdat onze vrienden en familie inmiddels van alles hebben gehoord, is het tijd om ze ook eens te laten proeven. Deze week organiseren we een vrienden & familiedag, waarbij de studenten niet alleen een kijkje in de keuken geven, maar ook laten zien dat ze samen voor een groep kunnen koken.
Week 7
De laatste keer gastlessen van de visboer en de slager! Maar ook het organiseren van de netwerklunch vindt in deze week plaats. Daar komen potentiële werkgevers van jullie kookkunsten genieten en heb je de mogelijkheid om een goede eerste indruk voor een eventuele stage te maken. De BHV cursus en de voorbereiding op het proefexamen van de Culinaire Vakschool staan deze week ook op de planning.
Week 8
Een bezoek aan een aardappelkweker en een kippenslachterij staan op het programma.
Week 9
Na 9 weken hard werken is het tijd om te vieren wat er in die periode is geleerd. Ook is het tijd voor een proefexamen!
Week 10
Examenweek! Deze week staat in het teken van het praktijkexamen van de Culinaire Vakschool. Daarnaast wordt een bezoek afgelegd aan het toekomstige stageadres. Op de achtergrond wordt er door ons aan stageovereenkomsten gewerkt.
Stage
Na de 10 weken van het praktijkprogramma is het tijd voor de stage. Gedurende tien weken leer je door 24 uur per week mee te draaien, hoe je met jouw kookkunsten echt je eigen rol in de keuken kunt vervullen.
Stagebezoek
Tijdens je stage komt de Culinaire Vakschool twee keer langs. Daarbij luisteren we naar jouw ervaringen als kok en naar de ervaring van de chef.
SVH Examen
Wanneer je je aanmeldt bij de Culinaire Vakschool krijg je vrijdags de mogelijkheid om lessen SVH theorie bij te wonen. Tot 1 jaar na afloop van de stage kan het SVH examen worden aangevraagd via de Culinaire Vakschool.
Excursies
Tijdens de opleiding zullen er een aantal excursies plaatsvinden.
Hiernaast een indruk van wat je kan verwachten:
Excursie 1

Vishandel Smit
Vis-fileren/bakken/conserveren
Tijdens deze excursie gaan we bij Yvonne Smit op bezoek en duiken we de diepte in met vis. Er wordt aandacht besteed aan de verschillende aspecten die van belang zijn bij vis in de horeca.
Excursie 2

Landjuweel & Eikemaheert
Aardappelkwekerij & Biologisch landbouwbedrijf
Tijdens deze excursie wordt er aandacht besteed aan hoe de kip vanaf de boerderij bij de Culinaire Vaskchool terechtkomt. Een indrukwekkende en leerzame dag.
Een afgestudeerd student…
SVH Niveau 2:
Bereidt gerechten volgens recept en planning
- Plant werkzaamheden
- Bereidt gerechten en componenten
- Verricht onderhoud aan keukeninventaris
- Maakt mis en place
- Werkt gerechten voor uitgifte af
Beheert keukenvoorraden
- Bestelt benodigde producten
- Slaat geleverde producten op
- Ontvangt en controleert geleverde producten
- Controleert producten en voegt keukenadministratie uit
SVH Niveau 3:
Bereidt gerechten volgens recept en planning
- Plant werkzaamheden
- Bereidt gerechten en componenten
- Verricht onderhoud aan keukeninventaris
- Maakt mis en place
- Werkt gerechten voor uitgifte af
Beheert keukenvoorraden
- Bestelt benodigde producten
- Slaat geleverde producten op
- Ontvangt en controleert geleverde producten
- Controleert producten en voegt keukenadministratie uit
Vernieuwt en verbetert de dienstverlening in de keuken
- Ontwikkelt nieuwe gerechten
- Ondersteunt de verbetering van efficiency en de beheersing van de kosten
- Voert menu-engineering uit
- Ondersteunt de verbetering van kwaliteit
Geeft leiding en voert beheerstaken uit
- Instrueert en begeleidt lerende medewerkers
- Voert informele en ondersteunt bij formele gesprekken met lerende medewerkers