Speciaal voor u!

Onder horeca ondernemers in Groningen, stad van de Smaak, is een groeiende behoefte aan ambachtelijk geschoold personeel. Om in deze vraag te voorzien hebben we in november 2013 de Stichting Culinaire Vakschool Groningen opgericht. Ons doel is het creëren van de 'oude' culinaire vakschool, waar landelijk bekende koks als Jonnie Boer en Gert Greveling het vak geleerd hebben. Met de puur ambachtelijke opleiding die wij bieden, zetten we het instituut Culinaire Vakschool opnieuw op de kaart!

Ambachtelijke standaard

De Stichting Culinaire Vakschool verzorgt een kleinschalige opleiding die per jaar vier groepen van 15 leerlingen opleidt tot beroepskok. Daarbij staat de ambachtelijke praktijk centraal. De leerlingen doen ervaring op met een breed scala aan keukentechnieken, producten, bereidingswijzen en gerechten.

Diplomering

De Culinaire Vakschool moet uitmonden in een opleiding met een eigen standaard en diplomering. Door de samenwerking met de SVH hebben we een prachtige opleiding met als einddoel het behalen van een vak erkend branche diploma niveau 2 kok.

Opleiding

Onze basisopleiding tot restaurantkok duurt ongeveer tien weken en omvat de volgende onderdelen:

Praktijklessen vaardigheden (zie verderop)

• Keur aan technieken en bereidingswijzen
  • Aandacht voor de klassieke (Franse) keuken, de moderne en de internationale keuken

De Carrousel

• Excursies naar de biologische groothandel, vee-en melkboer
  • Inzicht in productieproces, smaak, respect voor dieren, bewustwording van de kosten

Praktijkervaring
In het kader van de opleiding en om de leerlingen echte praktijkervaring op te laten doen, wordt de Culinaire Vakschool vaak gevraagd om aan projecten deel te nemen. Een kleine greep hieruit:

• Diner voor de Oostenrijkse ambassade
  • Diner voor De Belastingtoko
  • Catering voor het 50-jarig jubileum van de muziekschool Wirdum
  • Diner voor de gemeenteraad van de Gemeente Groningen
  • Sponsordiner voor Stichting Het Kopland (circa 200 mensen)

Bedrijfshulpverlening

• Hygiëne
  • Gastheerschap
  • Afsluitend examen

Excursies
De Culinaire Vakschool vindt het belangrijk dat leerlingen de hele keten van voedsel-voorziening en bereiding leren kennen. Daarom worden een aantal bedrijfsbezoeken georganiseerd. Een kleine greep hieruit:

• Een boerderij met runderen en akkerbouw
  • Diverse (grotere) keukens van restaurants
  • Biologische kippenhouderij
  • Biologische groenten en fruit groothandel

Praktijklessen vaardigheden

Snijtechnieken brunoise, julienne, chinoise, carré, ciseleren
Keukentechnieken blancheren, sauteren, bakken, pocheren, frituren, braden, stoven, stomen, roken, glaceren, regenereren
Bindingen roux, zetmelen, gelatine, ei en room (liaison)
Soepen en sauzen bouillon, reductiesauzen, mayonaise, dressing, fond
Groenten en fruit een keur aan soorten, bijzondere en biologische soorten, verschillende bereidingswijzen
Brood en banket brood, pasta, taart, desserts, koek, korstdeeg, kapseldeeg
Vlees ontbenen en opdelen van lam, varken, kalf en rund, inclusief bereiden van verschillende producten: paté, rollade, worst, gerookte en gedroogde ham, schnitzels paneren
Gevogelte zien, voelen, ruiken en proeven van verschil tussen plofkip en een biologische kwaliteitskip
Vis verschillende soorten vis fileren en bereiden, inclusief schaal- en schelpdieren
Desserts ijsbereiding, bavarois, garnering, taart, flensjes, merenque

Waar we de laatste tijd hebben gekookt

• Koken voor de Hanze Hogeschool +/- 250 man
  • Op het stadhuis iedere 10 weken koken voor de Raadsvergadering
  • Coach for you. Kookles geven aan kinderen die koken voor hun coach
  • Biedebuuf
  • Lunches voor:
    • Archipunt
    • Noorderpoort
    • UWV
    • Miverva
  • Stichting Vakantiebank

Aantrekkelijk

Een deel van onze leerlingen volgt de opleiding vanuit een uitkeringssituatie.
Dit kan voor u als werkgever interessant zijn:

• De gediplomeerden kunnen tot maximaal 3 maanden onbetaald bij u werken of stage lopen. Na deze kennismakingsperiode treden ze bij u in dienst.
  • Onder bepaalde voorwaarden stelt het Actieplan Jeugdwerkloosheid ‘Werk in Zicht’ een voucher beschikbaar van €2500. U kunt deze voucher naar eigen inzicht inzetten ten behoeve van de medewerker, bijvoorbeeld voor scholing en vervoer.

Testimonial

Lees hier over een van onze deelnemers, die na onze opleiding op zijn 59e nog aan een carrièreswitch kon beginnen!

Maatwerk

Na hun diplomering kunnen onze leerlingen op verschillende manieren bij u aan de slag: als stagiair, in een leerwerktraject, als werknemer. Vanuit de Stichting Culinaire Vakschool zorgen we voor een warme overdracht en maatwerk, afgestemd op uw wensen en verwachtingen en op de mogelijkheden binnen uw horecaonderneming.